icon
Gå vidare till innehåll

Information

Powerbank FAQ & Köpguide

Av Emil Sunnerberg Admin 25 Jul 2023

Vad är egentligen en Powerbank?

En powerbank är i grunden en bärbar batteriladdare. Den lagrar elektrisk energi (laddning) inuti sig med hjälp av ett inbyggt batteri och kan sedan överföra denna laddning till en annan enhet, till exempel en smartphone, surfplatta eller bärbar dator, via en USB-kabel. Detta är särskilt användbart när du är på språng och inte har tillgång till ett eluttag för att ladda din enhet. Powerbanks finns imängder av varierande storlekar och kombinationer.

Powerbanks styrka och kapacitet

Powerbank-Exempelbild

Powerbanks kommer i olika storlekar och kapaciteter, mätta i milliampere-timmar (mAh), och de kan ladda en enhet flera gånger beroende på deras kapacitet och den specifika enhetens batteristorlek. Så högre milliampere-timmar (mAh) innebär i praktiken att batterikapaciteten är större och räcker längre, men innebär även ofta att powerbanken är tyngre.

Funktionen av en powerbank

Powerbank-FAQs-Funktioner-av-en-powerbank
 1. Laddning av powerbanken: Innan en powerbank kan användas för att ladda andra enheter måste den själv laddas upp. Detta görs vanligtvis genom att ansluta den till ett eluttag via en USB-laddare, men vissa modeller kan också laddas med solenergi eller andra metoder.

 2. Lagring av elektrisk energi: När powerbanken är ansluten till en strömkälla börjar den ladda upp sitt interna batteri. Den elektriska energin omvandlas och lagras som kemisk energi inuti batteriet.

 3. Överföring av energi till enheten: När powerbanken sedan kopplas till en annan enhet, till exempel en smartphone, omvandlas den lagrade kemiska energin tillbaka till elektrisk energi och överförs till enhetens batteri, vilket laddar det.Det är värt att notera att alla powerbanks har någon form av strömindikator, vanligtvis i form av LED-lampor, för att visa hur mycket laddning som är kvar i powerbanken. Vissa modeller har också flera utgångsportar så att du kan ladda mer än en enhet åt gången.

Hur laddas en powerbank?

En powerbank laddas själv vanligtvis via en USB-anslutning till ett eluttag, en dator, eller en annan strömkälla. Vissa modeller kan också laddas med solenergi eller genom induktion.

Vilken powerbank ska jag köpa?

Powerbank-FAQs-Uttag-Köpråd

När det gäller att välja vilken powerbank du ska köpa, beror det på dina specifika behov och preferenser. Här är några frågor du kanske vill överväga:

 1. Vad är dina strömbehov? Om du bara behöver ladda en smartphone, kan du klara dig med en mindre och billigare powerbank. Men om du behöver ladda en bärbar dator eller flera enheter samtidigt, kan du behöva en större och mer kraftfull modell.

 2. Hur ofta kommer du att kunna ladda din powerbank? Om du kommer att vara på resande fot och borta från eluttag under långa perioder, kanske du vill ha en powerbank med högre kapacitet.

 3. Är storlek och vikt viktiga för dig? Om du planerar att bära med dig powerbanken regelbundet, kan du överväga att få en mindre och lättare modell.

 4. Vilken typ av anslutningar behöver du? De flesta powerbanks har standard USB-portar, men vissa kan också ha USB-C, Lightning, eller andra typer av portar.

Vad kan du ladda med en powerbank?

Vad-Kan-du-ladda-med-en-powerbank

Du kan ladda en mängd olika enheter med en powerbank, inklusive men inte begränsat till:

 1. Mobiltelefoner: De vanligaste enheterna som laddas med en powerbank är mobiltelefoner. Oavsett om det är en iPhone, Android-telefon eller någon annan smarttelefon, kan du använda en powerbank för att ladda den när batteriet är lågt.

 2. Surfplattor: Powerbanks med högre kapacitet kan också användas för att ladda surfplattor, vilket är särskilt användbart när du är ute och reser eller på platser där det inte finns tillgång till eluttag.

 3. Bärbara datorer: Vissa kraftfulla powerbanks med stöd för USB-C Power Delivery kan även användas för att ladda mindre bärbara datorer och ultrabooks.

 4. Digitalkameror: Om du fotograferar mycket med en digitalkamera kan en powerbank vara användbar för att ladda kamerans batteri när det är lågt.

 5. MP3-spelare och bärbara musikenheter: Även om dessa enheter blir allt mer sällsynta, kan vissa powerbanks användas för att ladda musikenheter.

 6. Bluetooth-högtalare: Om du har en bärbar Bluetooth-högtalare kan en powerbank användas för att ladda dess inbyggda batteri.

 7. Smartklockor och aktivitetsarmband: Vissa powerbanks har kapacitet att ladda mindre bärbara enheter som smartklockor och aktivitetsarmband via USB-portar.

 8. Handhållna spelkonsoler: Om du spelar på en handhållen konsol som Nintendo Switch kan en kraftfull powerbank hjälpa till att förlänga speltiden.

När du väljer en powerbank är det viktigt att kontrollera att den har tillräcklig kapacitet (mätt i mAh eller Wh) för att ladda den enhet du planerar att använda den med. Ju högre kapacitet powerbanken har, desto fler laddningar kan den leverera innan den själv behöver laddas igen.

Hur många gånger kan jag ladda min enhet med en Powerbank?

Antalet gånger du kan ladda en din enhet med en powerbank beror på flera faktorer, inklusive kapaciteten på powerbanken, den enhet du laddar och hur mycket energi som används vid varje laddning. Huvudsakligen mäts en powerbanks kapacitet i milliamperetimmar (mAh) eller wattimmar (Wh).

För att få en uppskattning av hur många gånger du kan ladda en enhet med din powerbank, kan du använda följande enkla formel:

Antal laddningar ≈ (Powerbankens kapacitet i Wh eller mAh * Verklig effektivitet) / (Enhetens batterikapacitet i Wh eller mAh)

Observera att verklig effektivitet är en viktig faktor att ta hänsyn till eftersom ingen laddning är 100% effektiv. En del energi förloras som värme och genom andra processer, så det är bäst att anta att laddningsprocessen är runt 80-90% effektiv för de flesta powerbanks.

Som ett exempel, om du har en powerbank med en kapacitet på 10 000 mAh (10 Ah) och laddar en enhet med ett 2 000 mAh-batteri:

Antal laddningar ≈ (10 000 mAh * 0,85) / 2 000 mAh ≈ 4,25 gånger

Så med denna powerbank kan du förvänta dig att ladda din enhet ungefär 4 gånger från 0% till 100%.

Kom ihåg att batteriets kapacitet tenderar att minska över tiden med upprepade laddningscykler. Så ju mer du använder powerbanken, desto mer kommer dess totala kapacitet att minska. Dessutom kan olika powerbank-modeller och tillverkare ha olika prestanda och påverka antalet laddningar.

Hur många laddningscykler har en powerbank?

Antalet totala laddningar (laddningscykler) som en powerbank kan klarar varierar framför allt hur väl den underhålls. En laddningscykel definieras som en fullständig urladdning av batteriet följt av en fullständig laddning. Det innebär att om du laddar din powerbank från 0% till 100% och sedan använder den tills den når 0% igen, har du genomfört en laddningscykel. Vanligtvis kan en powerbank klara av att leverera omkring 300 till 500 laddningscykler innan batteriets kapacitet börjar minska märkbart. Vissa premium powerbanks kan klara fler cykler.

Det är viktigt att notera att antalet laddningscykler inte är den enda faktorn som påverkar en powerbanks livslängd. Användningsvillkor, temperatur, laddningsström och hur väl den hanteras och underhålls påverkar också dess totala livslängd. Att undvika djupurladdning och överladdning, hålla den på en stabil temperatur och undvika kraftiga stötar kan alla bidra till att förlänga powerbankens livslängd.

Om du märker att din powerbanks kapacitet minskar avsevärt efter ett tag, kan det vara en indikation på att batteriet börjar tappa sin förmåga att hålla laddningen, och det kan vara dags att överväga att uppgradera till en ny.

Tips för att hålla din powerbank i optimalt skick:

Powerbank-FAQs

Tips 1: se till att din powerbank inte ligger någonstans för länge. Det bästa är att ladda powerbanken när den är tom.
Tips 2: med minimal användning är det lämpligt att ladda powerbanken helt minst en gång var tredje månad.
Tips 3: använd originalkablar för att ladda din smartphone, surfplatta eller andra enheter.
Tips 4: förvara powerbanken så fort du inte använder den. Ställ den inte på en fuktig plats och se till att den är någonstans där temperaturen är konstant. Den bästa temperaturen att förvara en powerbank är mellan 16 och 22 grader. Se upp under din vintersport och lägg den inte i solen.

Du hittar vårt sortiment av högkvalitativa Powerbanks genom att trycka på länken: Powerbank

Föregående inlägg
Nästa inlägg

Tack för att du prenumererar

Denna emailadressen har registrerats

Välj alternativ

Nyligen tittade på

Ändra alternativ
Back In Stock Notification
this is just a warning
Kundvagn
0 artiklar